Een gezond binnenmilieu in scholen


“Haten jullie je kinderen?” vroeg de Zweedse professor Jan Sundell zijn toehoorders tijdens een symposium over een gezond binnenmilieu. Hij doelde hiermee op het slechte binnenklimaat in veel scholen.

Wanneer er renovatie- of nieuwbouwplannen zijn, is het belangrijk om niet enkel energiebesparende maatregelen te nemen maar ook voorzieningen te treffen die ervoor zorgen dat het comfort in scholen op alle vlakken gegarandeerd wordt. 

Het Healthy School Concept® van RENSON® biedt u ventilatie- en zonweringoplossingen aan die helpen om een gezond en aangenaam binnenklimaat te creëren.

Basisventilatie

Basisventilatie garandeert een goede luchtkwaliteit in de klaslokalen. Bij natuurlijke ventilatie komt verse lucht via zelfregelende en tochtvrije roosters binnen en wordt de vervuilde lucht afgevoerd via CO2 gestuurde kleppen. Voor specifieke toepassingen kan er ook gekozen worden voor decentrale mechanische ventilatie.

Buitenzonwering

Buitenzonwering vermijdt dat de temperatuur in de klaslokalen omwille van de zon te hoog oploopt en beschermt de leerlingen tegen ongewenste lichtinval. Men kan kiezen voor doekzonwering, aluminium structurele zonwering, of een combinatie ervan. Buitenzonwering is ook een belangrijk architecturaal element van de gevel.

Nightcooling

Nightcooling, ook natuurlijke nachtkoeling genoemd, is een ventilatietechniek waarbij s’nachts, wanneer het koeler is, een intensieve doorstroom van lucht wordt opgewekt die niet alleen de binnenlucht ververst, maar ook het hele gebouw helpt af te koelen. De hogere debieten die hiervoor nodig zijn vergen speciale roosters die ook esthetisch met de ramen kunnen ingebouwd worden.

created by anaXis NV