In ziekenhuizen en zorgcentra


Het Health Care Concept® (HCC) van RENSON® - een variant op het gekende Healthy Building Concept® (HBC) - streeft een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat in ziekenhuizen en zorgcentra na. Het creëert een goede luchtkwaliteit én vermijdt te hoge en dus onaangename binnentemperaturen.

Het concept steunt daartoe op drie basiselementen: natuurlijke basisventilatie, afkoeling ’s nachts dankzij een intensieve natuurlijke ventilatie (Nightcooling) en een efficiënte buitenzonwering.

Basisventilatie zorgt voor een goede luchtkwaliteit in het gebouw. Door middel van voldoende verse buitenlucht wordt de verontreinigde binnenlucht uit het gebouw verdreven volgens het principe van natuurlijke toevoer , DOOR voer en mechanische AFvoer van lucht.

Om te hoge temperaturen of oververhitting in de ruimtes te vermijden, mag de zon natuurlijk geen of zeer weinig kans krijgen de temperatuur overdag weer op te jagen tot een onplezierige hoogte. Het tweede element van het Health Care Concept® is daarom de Buitenzonwering die tevens voor een optimale lichtinval zorgt..

Natuurlijke nachtkoeling of nightcooling maakt ’s nachts of ’s morgens gebruik van grote hoeveelheden koele buitenlucht, om tijdens de warme periodes het thermische comfort optimaal te houden met een minimaal energieverbruik. Daarbij worden zowel de binnenlucht als de gebouwstructuur zelf afgekoeld. De debieten die nodig zijn bij nightcooling liggen overigens tien maal hoger dan de debieten nodig voor basisventilatie.

created by anaXis NV